Δευτέρα 6 Ιουλίου 2020

Τα τραπεζοκαθίσματα εξαπλώνονται Ο ζωτικός μας χώρος λιγοστεύει!


Τις τελευταίες εβδομάδες, ο καθένας και η καθεμία από εμάς αρκεί να κάνει μία μικρή βόλτα στους δρόμους και τις γειτονιές του Ελληνικού και της Αργυρούπολης για να διαπιστώσει πως οι τοπικοί επιχειρηματίες με τις ευλογίες της δημοτικής αρχής του Γ. Κωνσταντάτου αποφάσισαν να κάνουν την κρίση ευκαιρία και ξεκίνησαν να γεμίζουν με τραπεζοκαθίσματα και το τελευταίο εκατοστό δημόσιου χώρου γύρω από τα μαγαζιά τους. Aν και από μία σκοπιά αισθανόμαστε τυχεροί που η δημοτική μας αρχή δεν έδειξε τον ζήλο του δημάρχου στην Αγία Παρασκευή (και δεν έστειλε μπάτσους να ρίξουν χημικά στο 208 ή στην Βάρναλη για παράδειγμα), δεν γίνεται να μην παρατηρήσουμε πως με αυτόν τον ρυθμό σε λίγο καιρό η πόλη μας θα θυμίζει μία απέραντη καφετέρια.

Το ερώτημα επομένως που τίθεται δεν είναι και ιδιαίτερα σύνθετο : Το μεγαλύτερο κομμάτι της ζωής και της καθημερινότητας μας είναι ήδη αλλοτριωμένο και εμπορευματοποιημένο. Γιατί λοιπόν επομένως να έχουμε ανάγκη η εμπορευματοποίηση και η κερδοσκοπία να καταλάβουν ολοκληρωτικά και εκείνο το κομμάτι που μερικές φορές μας δίνει διέξοδο σε όλο αυτό. Τους δημόσιους χώρους δηλαδή.

Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα για μας είναι σαφής : Οι δημόσιοι χώροι της πόλης μας δεν μπορούν να γίνουν αποκλειστική ιδιοκτησία κανενός. Γιατί είναι εκείνο το έδαφος πάνω στο οποίο μπορούμε να ξαναχτίσουμε μεταξύ μας εκείνους τους δεσμούς που διαλύει καθημερινά το άγχος, η κατάθλιψη, τα εξοντωτικά ωράρια εργασίας, το σχολείο και η αποξένωση που μας δημιουργεί σχεδόν κάθε πτυχή της ζωής στην σύγχρονη μητρόπολη. Είναι εκείνο το έδαφος στο οποίο θα αράξουμε για να πιούμε τις μπύρες με τους φίλους μας, θα περάσουμε τον χρόνο από τις κοπάνες μας, θα συζητήσουμε, θα ερωτευτούμε, θα αγαπηθούμε, θα βγούμε βόλτα με τα παιδιά μας και τα κατοικίδια μας, θα περάσουμε ήρεμοι τα τελευταία χρόνια μας αφού βγούμε στην σύνταξη, θα αγωνιστούμε, θα κάνουμε φεστιβάλ και συναυλίες, θα χορέψουμε.

Όσοι συμμετέχουμε στην Λέσχη Εργαζομένων και Νεολαίας Ελληνικού Αργυρούπολης παίρνουμε την πρωτοβουλία και καλούμε σε ανοιχτή συνέλευση, τον κόσμο των γειτονιών μας που πλήττεται, την Κυριακή 12/07 στις 19:00, στην πλατεία του σταθμού ΜΕΤΡΟ Αργυρούπολη, για να συζητήσουμε και να οργανώσουμε συλλογικά τις δράσεις μας για την υπεράσπιση των δημόσιων χώρων ώστε να εξασφαλίσουμε το δικαίωμά μας να μην ασφυκτιούμε μέσα στις ίδιες μας τις γειτονιές.

Τα πεζοδρόμια και οι πλατείες είναι δημόσια,

ανήκουν σε όλους μας!




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου