Το σωματείο των εργαζομένων στο εργοστάσιο της ΣΙΔΕΝΟΡ στη Θεσσαλονίκη, έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό έναν αγώνα διαρκείας, διεκδικώντας Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με αναπλήρωση των απωλειών που υπέστησαν από το 2013 και μετά. Οι σημερινοί μισθοί έχουν φτάσει στο ελάχιστο (εργαζόμενος με 28 χρόνια στο εργοστάσιο λαμβάνει 1.000 ευρώ, ενώ ο νεοπροσλαμβανόμενος 650 ευρώ καθαρά) όταν το 2017 και το 2018 η εταιρεία παρουσίασε καθαρά κέρδη που ξεπέρασαν τα 30 εκατομμύρια ευρώ. Ταυτόχρονα οι εργαζόμενοι διεκδικούν την εφαρμογή μέτρων υγιεινής και ασφάλειας εντός του εργοστασίου, καθώς μόνο τον τελευταίο χρόνο έχουν σημειωθεί 5 σοβαρά εργατικά ατυχήματα.
Η εργοδοσία της ΣΙΔΕΝΟΡ αρχικά προφασίστηκε οικονομικές δυσκολίες για να μην προσέλθει καν στο διάλογο, έθεσε σε 15ήμερη διαθεσιμότητα τους εργαζομένους και απειλεί ως και με κλείσιμο του εργοστασίου με λοκ άουτ, την ώρα που καταγράφει αύξηση κερδών. Χρησιμοποιεί την αποδιάρθρωση του εργατικού δικαίου από τις μνημονιακές κυβερνήσεις για να μην ανταποκριθεί στα αιτήματα των εργαζομένων. Τώρα η εργοδοσία ασκεί ΕΚΔΙΚΗΤΙΚΕΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΕΞΟΝΤΩΤΙΚΕΣ ΔΙΩΞΕΙΣ εναντίον ΟΛΩΝ των μελών του σωματείου, σέρνοντας το σωματείο στα δικαστήρια . Πρόκειται για μια κλιμάκωση του αυταρχισμού και της καταστολής ενάντια στα εργατικά δικαιώματα και τις διεκδικήσεις.
Ο αγώνας των εργαζομένων στη ΣΙΔΕΝΟΡ είναι δίκαιος, και είναι κοινός με τον αγώνα όλων των εργαζομένων για μόνιμη και σταθερή δουλειά εργασία, συλλογικές συμβάσεις εργασίας με αξιοπρεπείς μισθούς και διασφάλιση των συνθηκών εργασίας. Οι εργαζόμενοι είναι αυτοί που έχουν στα χέρια τους την παραγωγή, και ταυτόχρονα έχουν υποστεί το μεγαλύτερο φορτίο της κρίσης, και τώρα οι εργοδότες επιχειρούν να μην τους δώσουν τίποτα από τα κέρδη της περιόδου της ανάκαμψης και να διογκώσουν τα ποσοστά κέρδους τους.
Ως εργαζόμενοι μηχανικοί και τεχνικοί στεκόμαστε αλληλέγγυοι στους εργαζομένους της ΣΙΔΕΝΟΡ και καταδικάζουμε την εργοδοτική τρομοκρατία. Καλούμε σε συμπαράσταση στις κινητοποιήσεις που ετοιμάζουν στην Αθήνα στην έδρα της ΒΙΟΧΑΛΚΟ την Πέμπτη 25/07 και σε όλες τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες μέχρι τη δικαίωση των εργαζομένων.