Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2018

Από το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, στην "έξοδο απ΄τα μνημόνια"


Το Σεπτέμβρη του 2014 ο αντιπολιτευόμενος ακόμα ΣΥΡΙΖΑ, είχε ανακοινώσει απο τη ΔΕΘ τη στρατηγική που θα ακολουθούσε για άμεση έξοδο απο τα μνημόνια και τα φιλολαικά μέτρα που θα λάμβανε ως νέα κυβέρνηση. Το πρόγραμμα αυτό έμεινε στην ιστορία ως πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης. Απο τότε μέχρι τη φετίνη ΔΕΘ έχουν μεσολαβήσει 4 χρόνια και στη θέση του προγράμματος της Θεσσαλονικής ψηφίστηκε και εφαρμόστηκε απο τη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ένα ακόμα μνημόνιο, συνεχίζοντας επάξια το έργο των προκατόχων της. Τα αποτελέσματα αυτής της οικονομικής πολιτικής που υπακούει στο δόγμα πληρώνουμε τους πιστωτές μας και διατηρούμε τα επίπεδα κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρηματιών φορτώνοντας όλα τα βάρη στα αδύναμα λαϊκά στρώματα έχουν οδηγήσει την ελληνική κοινωνία σε μια κοινωνία που φυτοζωεί. Δουλεύουμε με τους χειρότερους όρους για να αποπληρώσουμε ένα χρέος που δε δημιουργήσαμε εμείς με προοπτική αποληρωμής εως τον 22ο αιώνα και μετράμε τους νεκρούς μας απο την εγκληματική υποστελέχωση κοινωνικών υπηρεσιών και υποδομών, όπως η πυροσβεστική και τα αντιπλυμμυρικά έργα. Κατά τ΄ άλλα η κυβέρνηση πανηγυρίζει για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων που έχει θέσει με την ΤΡΟΙΚΑ και τη μη υπογραφή νέου μνημονίου. Όμως, με την ελληνική οικονομία να σέρνεται και τη διεθνή οικονομία να είναι ασταθής το χρέος της Ελλάδας μπορεί εύκολα να καταστεί και πάλι μη βιώσιμο και να οδηγηθούμε άμεσα σε νέο δανεισμό.
Παρόλα αυτά, ο Τσίπρας προσπαθεί να παρουσιάσει τη λήξη του μνημονίου ως επιτυχία και ότι απο αύριο γυρίζουμε σελίδα. Η ΔΕΘ είναι η καλύτερη ευκαιρία για να δημιουργήσει μία τέτοια εικόνα. Μάλιστα στη φετινή 83η ΔΕΘ τιμώμενη χώρα θα είναι οι ΗΠΑ οι οποίες σαφώς ευχαριστημένες απο την ελληνική κυβέρνηση για τις επιτυχίες της στην εξωτερική πολιτική θα έχουν έντονη παρουσία τόσο μέσω του αντιπρόεδρου των ΗΠΑ όσο και με αμερικάνικους τεχνολογικούς κολοσσούς. Έτσι η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να μας πείσει ότι βγάζει τη χώρα απο τη κρίση , προσελκύει ισχυρούς επενδυτές και παράλληλα μεριμνά για τους εργαζομένους και τους συνταξιούχους τάσσοντας αύξηση κατώτατου μισθού και επαναφορά των ΣΣΕ, μη περικοπή συντάξεων ως τα τέλη του 2019, μειώσεις φόρων στα νησιά και κοινωνικό μέρισμα τη περίοδο των εορτών. Τα χρήματα για αυτές τις παροχές προέρχονται απο τα εξωπραγματικά πλεονάσματα του 3% που σφίγγουν σαν θηλιά την ελληνική κοινωνία και τα οποία με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα ξαναγυρίσουν στις τράπεζες για την αποπληρωμή του χρέους.Όλα αυτά τα ‘’αντίμετρα’’ αποτελούν φτηνές προεκλογικές υποσχέσεις για μια κυβέρνηση που έχει υποκλιθεί στα μεγάλα οικονομικά συμεφερόντα και συνεχίζει να εξοντώνει την εργατική τάξη, τη νεολαία και τους χαμηλοσυνταξιούχους.
Στη ΔΕΘ ως εργαζόμενοι, νέοι και συνταξιούχοι πρέπει να στείλουμε ένα μήνυμα στη τωρινή κυβέρνηση αλλά και στην επόμενη που έρχεται ότι δε θα ανεχτούμε άλλο αυτή τη κατάσταση. Πρέπει να περάσουμε το μήνυμα σε όλους αυτους ότι δεν έχουν ακόμα ξεμπερδέψει με εκείνο το κίνημα που κατέβαινε στο Σύνταγμα και συγκρουόταν με κάθε μέσο για να μη περάσουν τα μνημόνια και να διεκδικήσει να ζήσει με καλύτερους όρους. Την αύξηση του μισθού μπορεί να τη διεκδικήσει και να την κερδίσει ένα κίνημα που είναι στο δρόμο και αγωνίζεται όπως οι εργαζόμενοι στη COSCO και πολλοί άλλοι.Κανένας κυβερνητικός σχηματισμός δε θα βάλει μπροστά τις δικές μας ανάγκες και στη Θεσσαλονική με τη δικιά μας εργατική συγκέντρωση όλοι εμείς θα δηλώσουμε παρών και παρούσες για όλο το επόμενο διάστημα για να χαλάσουμε τα σχέδια των κυβερνήσεων και να επιβάλλουμε τα δικά μας σχέδια για μια κοινωνία που δουλεύει για τις ανάγκες της και που κανένας δε περισσεύει.

ΛΕΣΧΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου